Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Το παλιό αρχοντικό των μπενιζέλων

Το Αρχοντικό Μπενιζέλου στην οδό Αδριανού 96 στην Πλάκα, τυπικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της προεπαναστατικής Αθήνας (15ος - 16ος αι.) και προγονικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, είναι το πιο παλιό σπίτι της πρωτεύουσας. Ανήκε στην αριστοκρατική οικογένεια του Αθηναίου άρχοντα Άγγελου Μπενιζέλου, που ήλκε την καταγωγή της από βυζαντινό οίκο. Ο Άγγελος Μπενιζέλος γεννήθηκε περί το 1490 και ήταν πατέρας της Ρεγούλας ή Ρηγούλας Μπενιζέλου, της μετέπειτα μοναχής και αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας (1522 - 1589).
[...]
Το Αρχοντικό του Μπενιζέλου, εκεί που έζησε η Αγία Φιλοθέη, ερειπωμένο σήμερα πίσω από μια ψηλή μάντρα, έχει κηρυχθεί διατηρητέο. Είναι μια διώροφη κατασκευή με χαγιάτι, κατά τα πρότυπα του οθωμανικού σπιτιού, με ένα πηγάδι στην μπροστινή αυλή του, ενώ στην πίσω αυλή διέθετε ελαιοτριβείο και πατητήρι, που σώζονται μέχρι σήμερα.
[βικιπαίδεια]


Όσοι ήταν στο χώρο αφού άκουσαν μία σύντομη ιστορική περιγραφή, παρακολούθησαν τη "ξενάγηση αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος" της κας Τσακανίκα. Περιγράφηκε η διαδικασία αναστήλωσης με παρόντες κάποιους από τους υπεύθυνους αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς του έργου. Ακολούθησε προβολή σε ένα δωμάτιο του αρχοντικού με πολλές φωτογραφίες από τη διαδικασία της αναστήλωσης αυτού του υπέροχου κτίσματος στην καρδιά της πόλης. Τη ξενάγηση παρακολούθησε και μερίδα φοιτητών της αρχαιολογικής σχολής. Μία από τις λίγες άρτια ολοκληρωθείσες δράσης της αναστολής λειτουργίας του ΕΜΠ. Τραβήξαμε και πολλές φωτογραφίες!





Υ.Γ.: Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε παρόμοιες δραστηριότητες στη σχολή ανεξαρτήτως αναστολής ή μη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου